הנוהג לקשט פיסות זכוכית במטרה לעטר חדר, מקורו באימפריה הרומית העתיקה. מאוחר יותר חלונות ויטראז’ים הפכו במהרה למרכיב הדקורטיבי והחינוכי העיקרי של כנסיות, קתדרלות ובמבנים קתוליים אחרים, במיוחד במהלך ימי הביניים. במשך מאות השנים הם ריתקו בהדרגה קבוצות דתיות ולא דתיות אחרות. לכן, כיום ניתן למצוא אותם לא רק בכנסיות אלא גם בבתי כנסת, מסגדים ובמבנים מודרניים.
לפניכם 7 מחלונות הויטראז’ המורכבים ביותר בעולם
1. חלון הויטראז’ העתיק ביותר (אוגסבורג, גרמניה)
חלונות הויטראז’ העתיקים ביותר במקומם המקורי נמצאים בקתדרלת אוגסבורג, גרמניה. כנסייה רומנסקית זו הוקמה בסוף המאה ה-11 עבור האוכלוסייה הרומית-קתולית של האזור.
כציורי קיר ופסלים, הם שימשו כדי להציג דמויות ואירועים מקראיים לפשוטי העם. עם זאת, החלונות ממשיכים להסתיר משהו – מקורם המדויק עדיין נתון לוויכוח. חלק מהיסטוריוני האמנות מאמינים כי הלוחות הושגו בחנוכת הקתדרלה, בשנת 1065. אחרים מציעים שהחלונות הם לפחות מהמחצית הראשונה של המאה ה-12. בכל מקרה, הם בני כמעט 1,000 שנה!
החלונות מציגים דיוקנאות של נביאים ודמויות מקראיות כמו משה, דניאל, דוד, יונה והושע, כאילו הם מביטים מטה מבית הכמורה הדרומי. מאמינים שהחלונות ששרדו יכולים להיות חלק מסדרה גדולה יותר. במהלך מלחמת העולם השנייה, פצצות פגעו קשות בכנסייה. למרבה המזל, חלונות הויטראז’ חמקו מההרס הזה ועד היום יכולים כולם להעריך אותם!
אולי יעניין אתכם לראות עבודות ויטראז’ים בבתי כנסת
2. חלון ויטראז’ הגדול ביותר (אילינוי, ארה”ב)
במאוזוליאום של בית הקברות לתחייה בארה”ב, נמצא מה שמאושר כחלון הויטראז’ היחיד הגדול בעולם. ההסמכה הגיעה מצוות השיאים של גינס לא פחות!
החלון כולל 2,448 לוחות צבעוניים בודדים על פני יותר מ-2,000 מ”ר. הפנלים מכסים שטחים נרחבים של קירות המאוזוליאום. בדרך זו היא הפכה ליצירת מופת אדריכלית מאמצע המאה ה-20.
החלונות מתארים סיפורים תנ”כיים, אבל לא רק ישנם נושאים מדהימים אחרים, כמו דינוזאורים בגן העדן, פיצוץ אטומי, כמו גם שבתאי החמישי בחלל.
3. חלונות ויטראז’ המעוטרים ביותר (פריז, צרפת)
חלונות הויטראז’ המעוטרים ביותר בעולם הם הדוגמאות הגותיות בצרפת. בסנט-שאפל, קתדרלת נוטרדאם ואת הקתדרלה של שרטר.
למתחם הדתי של סנט שאפל, בלב פריז מאז אמצע המאה ה-13, יש קירות בגובה 15 מטר מכוסים לחלוטין בזכוכית צבעונית. 15 החלונות המפורטים במלואם הם דקורטיביים ומעוטרים ביותר. הם ממחישים יותר מ-1,100 פרשיות תנ”כיות, כמו גם היסטוריה מקומית ודמויות פוליטיות. לדוגמה, אנשים יכולים לראות את המלך לואי התשיעי (המכונה גם סנט לואיס) מביא שרידים קדושים לעיר.
כמה צעדים משם, בנוטרדאם דה פריז. הקתדרלה מפורסמת במיוחד בשל שלושת חלונות הוורדים שלה. המפורסם ביותר הוא ללא ספק חלון הוורד הדרומי. ז’אן דה שלס ופייר דה מונטרייל תכננו והתקינו אותו במחצית השנייה של המאה ה-13. החלון האייקוני הזה בגודל של כמעט 13 מטרים ומכיל 84 חלונות. הם מחולקים לארבעה מעגלים, כרגיל המתארים סצנות ודמויות מקראיות, משליחים ועד מלאכים.
הפתעה צרפתית נוספת היא קתדרלת שארטר. אנשים רבים מאמינים ש-167 חלונות הויטראז’ שלו הם היפים ביותר בעולם. הם בהחלט צודקים! קודם כל, הכנסייה כולה היא אתר מורשת עולמית של אונסק”ו. שנית, החלונות הם כנראה הקבוצה השלמה ביותר ששרדה מתקופת ימי הביניים. הנושאים הם שוב גם מקראיים וגם מהחיים החילוניים, כמו מלכים, מלכות, אבירים וכמרים.
כנראה החלון העתיק ביותר בקתדרלה הוא חלון הבתולה הכחול, או נוטרדאם דה לה בל ורייר. מרי יושבת על כס המלכות עם ישו התינוק על ברכיה והיא עונדת כתר, כמלכת הנצרות.
אולי יעניין אתכם לראות עבודות ויטראז’ים בחלונות
4. חלונות הויטראז’ הצבעוניים ביותר (ברצלונה, ספרד)
הסגרדה פמיליה היא קתדרלה מפורסמת של האדריכל ומעצב הפנים אנטוני גאודי, בברצלונה. הוא מכיל קשת אמיתית של צבעים שהובאו על ידי חלונות ויטראז’ מופשטים.
האמן רצה לחקות ובו זמנית להתעלות על הסגנון הגותי, ליצור אווירה של מקדש. בדרך כלל בקתדרלה גותית, פיסות הזכוכית הצבעוניות והעבות ביותר הן הגבוהות ביותר, שבהן אור השמש יכול להיכנס ללא הפרעה. לעומת זאת באזורים התחתונים, פיסות הזכוכית לרוב שקופות יותר ופחות צבעוניות, שכן מבנים ועצים אחרים מסייעים במניעת אור ברמה זו. כך האווירה הכללית מאוזנת.
גאודי רצה לעשות את ההיפך, החלונות השקופים ביותר נמצאים בחלק העליון, ומאפשרים לאור להאיר באופן נרחב את הפסיפסים בספינה. איורים וטקסטים נמצאים בפאנלים התחתונים, לקריאה קלה. עם הטריק הזה, האדריכל יצר אפקט של ניגודיות מקסימלית.
5. חלונות הויטראז’ הגיאומטריים ביותר (אריזונה, ארה”ב)
בעת המודרנית, כצפוי, חלונות ויטראז’ ריתקו גם את עולם האדריכלות והעיצוב. האדריכל האמריקני המפורסם פרנק לויד רייט הגה את עיצוב הבית כיחידה, כולל הבניין כמו גם חלונותיו. לכן, הוא ניסה לשחזר את האדריכלות באמצעות שימוש מושכל בדוגמאות גיאומטריות מופשטות על לוחות זכוכית. הוא השתמש בעיקר בזכוכית שקופה עם נגיעות צבע. יתרה מכך, כל עיצוב היה ייחודי לכל בניין עבורו הוא נוצר. היו הרבה מקורות השראה לאמן, אבל העיקריים שבהם היו כנראה הדפסים יפניים, עם קווים שחורים ברורים ואזורים צבעוניים גדולים.
6. חלונות ויטראז’ שנבנו במשך הזמן הרב ביותר (שיראז, איראן)
האמנות האסלאמית לא יכלה לעמוד בפני האווירה הקסומה של חלונות ויטראז’. החלון קיים בשיראז, דרום איראן, מסגד נאסיר אל-מולק.
בנייתו החלה ב-1876 והסתיימה ב-1888, לפי בקשתה של מירה חסן עלי נאסיר אל מולק. הוא היה אריסטוקרט למשפחה איראנית שרצה קבר יוקרתי לאביו. האדריכלים יצרו ויטראז’ים וצבעוניים מורכבים, הממחישים אלמנטים ועיצובים מסורתיים, מרכיבים את החזית יחד עם קשתות ערבסקות רבות. ניתן למצוא אלפי אריחים ורודים צבועים על התקרה ושטיחים פרסיים ארוגים על הרצפה. עם עלות השחר, אור הבוקר זורח מבעד לשמשות ומאיר את החלל כולו בגווני קשת עזים, המשקפים בעיקר את הוורוד שעל התקרה. לכן למסגד יש כינוי: “המסגד הוורוד”.
אולי יעניין אתכם לקרוא עוד על ההיסטוריה של הויטראז’
7. חלון הויטראז’ החזק ביותר (קיימברידג’שייר, בריטניה)
בבריטניה יש פנינה לאוהבי חלונות ויטראז’, מוזיאון הזכוכית הצבעונית. כאן תוכלו למצוא את אומנות הזכוכית מהחזקים ביותר של ימינו. זוהי סנט אדלייד, דיוקן ויטראז’ בגובה 2.5 מטר של צעיר שחור. הנושא מחליף את דמותו המסורתית של הקדוש הלבן המיוצג ביצירות אמנות דתיות מערביות.
האמן מפורסם בזכות ייצוגים אקטואליים כל כך של נושאים שחורים, המוצבים כדמויות הראשיות של סצנות דתיות, מיתיות או היסטוריות של הקאנון המערבי המסורתי. הוא גם אוהב חלונות ויטראז’. לכן, הנה הם לוחות הזכוכית המותאמים מחדש החזקים שלו כמו סנט אדלייד. האומן חיקה יצירות אמנות ידועות של אינגרס, אבל במקום סנט אדלייד, אישה וקיסרית רומית קדושה, הוא ייצג צעיר שחור בג’ינס ונעלי ספורט.